میراث آریا - جوشان با آب گوارا، درختان سرسبز در کنار رودهای روان و وجود بناهای تاریخی در مجموعه چشمه علی دامغان، این مکان را به یکی از جاذبههای گردشگری طبیعی در این منطقه تبدیل کرده است.
چشمهعلی هرساله به یکی از پر بازدیدترین منطقه گردشگری دامغان و استان سمنان تبدیل میشود و مورد اقبال بسیاری از گردشگران است.
این مجموعه در محور دامغان به ساری و در ۳۵ کیلومتری شمال غربی دامغان و بین روستای آستانه و شهر کلاته رودبار قرار دارد.
این بنای تاریخی متعلق به دوره قاجار است و پادشاهان این سلسله همچون آقامحمدخان و فتحعلی شاه از این مکان برای تفریح تابستانی و گذراندن لحظاتی خوش در گرمای تابستان استفاده میکردند.
وجود چندین مجرای آب و رود جاری و روان در این باغ، این مکان را به یکی از خوش آب و هواترین مناطق دامغان تبدیل کرده که منظره بینظیری از درختان سرسبز سر به آسمان کشیده و پوشش گیاهی زیبا در آن چشمنوازی میکند.
مجموعه گردشگری چشمهعلی دامغان از دو بنا تشکیلشده است؛ یکی با نمای آجری و پایههای سنگی که در وسط آب ساختهشده و دیگری بنایی خشتی با معماری دوره صفوی که بهعنوان قراول خانه و محلی برای استراحت قراولها، انبار اسلحه و پادگان محافظت بوده است.
بنای اصلی چشمهعلی دامغان ساختمانی دو طبقه در بین دو دریاچه شمالی و جنوبی با ایوان در آب محصور شده است و حجرههایی با نمایی به دو سمت دریاچه جلوهای خاص از داخل این بنا برای هر مسافر و گردشگری را تصویرسازی میکند.
فتحعلی شاه قاجار ساخت این بنا را آغاز کرد و برای تکمیل این منطقه گردشگری دستور ساخت مسجد و گرمابه در این مجموعه را داد، اما در حال حاضر از این دو بنا اثری باقی نمانده است.
آب این باغ زیبا از مجموعه چشمههایی در کف استخر غربی و در کنار درخت چنار قدیمی تأمین میشود و این درخت زیبا به دلیل باورهای مذهبی و جایگاه ویژه سنتی آن در بین افراد منطقه، به محلی مذهبی برای توسل و آرزوهای مسافران و مراجعان تبدیلشده است.
علاوه بر ایام اوج سفر و تعطیلات، در سایر روزهای سال نیز چشمهعلی به دلیل وجود اقامتگاه، آلاچیق و سکوهای استراحت، مکان خوبی برای استراحت ساکنان مناطق اطراف است و همواره مورد بازدید گردشگران و مسافران قرار میگیرد.
بنای تاریخی چشمهعلی دامغان با شماره ۸۳۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در سال ۱۳۸۶ و در جلسه هیئت وزیران بهعنوان منطقه نمونه گردشگری تصویب شد.
شهرستان دامغان در 150 کیلومتری شرق مرکز استان سمنان و حدود ۳۰۰ کیلومتری شرق پایتخت قرار دارد.
گزارش از سجاد سعدالدین
انتهای پیام/